Browse By

Wat is het verschil tussen POP3 en IMAP?

We gebruiken het allemaal dagelijks; onze e-mail. E-mail is handig en snel, maar weet je eigenlijk ook hoe e-mail werkt? Wat gebeurt er op het moment dat je op de verzendknop drukt. Welke instellingen zijn er allemaal? In dit artikel kijken we wat er gebeurt als je een e-mail verstuurt en bekijken we het verschil tussen POP3 en IMAP..

Wat er gebeurt er als je een e-mail verstuurt?

Als je een e-mail verstuurt worden er een aantal stappen uitgevoerd. Zodra je op de verzendknop hebt geklikt maakt het apparaat waarop de e-mail is verzonden verbinding met de e-mailserver. Dit is de uitgaande e-mailserver, ook wel bekend als de SMTP-server. De inloggegevens van je e-mailaccount worden gecontroleerd, dit gebeurt automatisch. Zijn de gegevens niet juist, dan krijg je een foutmelding. Zijn de gegevens juist dan wordt de e-mail doorgegeven naar de e-mailserver. Hier komt de e-mail in de wachtrij te staan. Er wordt met behulp van de MX-records gezocht naar de ontvangende mailserver. De e-mail wordt doorgegeven aan de ontvangende server. Deze controleert of het e-mailadres van de ontvanger bekend is. Als dit het geval is levert de e-mailserver de e-mail af in de inbox van de ontvanger.

POP3 en IMAP

Het Post Office Protocol (POP of POP3) en het Internet Message Access Protocol (IMAP) zijn twee verschillende manieren om e-mail op te halen van een e-mailserver. Haal je e-mail op via het POP-protocol dan worden zojuist opgehaalde e-mails verwijderd van de server en opgeslagen op de harde schijf van je computer. De e-mails zijn dan alleen lokaal te bekijken. Het voordeel hiervan is dat je ruimte op de server bespaart. Wil je vanaf meerdere apparaten of locaties e-mail ophalen, bijvoorbeeld met je telefoon, via je laptop en je computer op het werk, dan kun je de e-mail niet meer ontvangen. Via IMAP worden er geen e-mails verwijderd. Daarnaast vindt er synchronisatie plaats tussen de e-mailboxen en de e-mailserver. Zo kun je dus op je webmail inloggen en dezelfde e-mails bekijken die je ziet in de inbox van de e-mail op je telefoon. 

Overal je e-mail bekijken

Wil je overal je e-mail kunnen bekijken zonder een e-mailprogramma? Gebruik dan webmail. Via een link kun je inloggen op je webmail vanaf ieder apparaat met een internetverbinding. Dit kun je bijvoorbeeld doen via Caiway webmail. Je hebt dan geen e-mailprogramma meer nodig op je PC. Heel handig natuurlijk als je wel eens gebruik maakt van computers en apparaten waarop geen e-mailprogramma geïnstalleerd staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *